Kavrulmuş leblebinin faydaları nelerdir? Kavrulmuş nohut ne içindir?

Sadece lezzeti nedeniyle değil, aynı zamanda sağlık açısından bilinen faydaları nedeniyle de yaygın olarak tüketilen nohut, bisküvi, kek veya diğer çeşitli yiyeceklerin ve hatta içeceklerin imalat veya servis aşamalarında ortaya çıkan bir besindir. Tok tutma özelliği, sağlıklı atıştırmalık olması ve lezzeti nedeniyle pek çok farklı besinin yanına çok yakışan leblebinin, insan vücudunu çeşitli sağlık sorunlarından koruduğu da biliniyor.

Artık bu haberi dinleyebilirsiniz. Uygulamayı şimdi indirin!

Diyet yapanların günlük beslenme listesinde yer alan nohut, faydaları pek çok tıp uzmanı tarafından kabul edilen atıştırmalıklardan biridir. Bu nedenle yalnızca bir çerez olarak kabul edilmez. Sarı leblebi ve beyaz leblebi gibi türleri de mevcut olup her türün farklı bir duruma uygun olduğu bilinmektedir.

Kavrulmuş leblebinin faydaları nelerdir?

Nohut insan vücudunun ihtiyaç duyduğu miktarlarda protein, yağ, lif, karbonhidrat, potasyum, sodyum, manganez, bakır, çinko, kalsiyum ve demir içerir ve sağlık açısından birçok olumlu etkiye sahiptir. Kavrulmuş leblebinin en çok bilinen faydalarından bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Midede asit oluşumunu engeller.
  • Mide problemlerini hafifletir.
  • Mide bulantısı durumunda etkilidir.
  • Omega 3 içerdiğinden kötü kolesterole karşı etkilidir.
  • İnsülin dengesini sağlar. Bu özelliği ile şeker hastalarının da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
  • Stresi azalttığı biliniyor.
  • Böbrek taşlarının yok edilmesine yardımcı olur.
  • Cilt sağlığına da faydalı olduğu bilinmektedir.
  • Kalp problemlerini önler.
  • Felç olasılığını azaltır.
  • Felç riskini azaltır.
  • Kalp krizi olasılığını önler.
  • Tokluk hissi verdiği için diyet listelerinde de yer alır.
  • Uykusuzluk problemini çözer.
  • Gözleri koruduğu bilinmektedir.
  • Sarılığa da iyi geldiği kabul edilmektedir.
  • Enerjik özelliklere sahiptir.
  • Magnezyum içerdiğinden kemik sağlığını da destekler.

Kavrulmuş nohut ne içindir?

Farklı türdeki leblebilerin çeşitli rahatsızlıkların iyileşme sürecine destek olduğu düşünülmektedir. Örneğin beyaz leblebinin antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği biliniyor. Leblebinin en bilinen faydaları ve uygun olduğu bazı durumlar şunlardır:

  • Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi sayesinde çeşitli hastalıkların oluşumunu engeller.
  • Kolesterolü düşürür.
  • Kemik sorunu yaşayanlar için faydalıdır.
  • Stresi azalttığı için de faydalıdır.
  • Göz problemlerine iyi gelir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Mide sorunlarına iyi gelir.
  • A, B6, C, E ve K vitaminlerini içeren insanların günlük vitamin ihtiyacını karşılar.
  • Lif açısından zengin olduğu için açlık hissini giderir.
  • Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.
  • Kavrulmuş beyaz leblebi mide koruyucusu olarak bilinir.
  • Kilo verme süreçlerinde de faydalıdır.

İçerisinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunan leblebinin faydaları çoktur. Ancak herhangi bir besinin aşırı tüketilmesi durumunda görülebileceği gibi leblebi yemenin faydaları da fazla miktarda tüketildiğinde çeşitli zararlar şeklinde kendini gösterebilmektedir. Bunlardan en sık görüleni kabızlık sorunudur. Çok fazla nohut yemek de şu sorunlara neden olabilir:

  • Hazımsızlık
  • gaz sorunları
  • Şişme
  • Kabızlık
  • Hassas ciltlerde kaşıntı veya kızarıklık gibi durumlar
  • Sindirim sistemi sorunları
  • mide sorunları

Sarı leblebinin düzenli olarak tüketilmesinin özellikle tavsiye edildiğini fark edebilirsiniz. Sarı leblebinin çeşitli sebeplere bağlı olarak oluşabilecek stres ve ruh hali değişiklikleri gibi durumlarla mücadele ettiği bilindiğinden menopoz dönemlerinde de etkili olduğu kabul edilmektedir. Kavrulmuş leblebinin insan sağlığına en bilinen olumlu etkileri şunlardır:

  • Mide sorunlarına karşı etkilidir.
  • Uykunuzu düzenleyin.
  • Mide bulantısını önler.
  • Uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak kilo vermenize yardımcı olur.
  • Cildinizi yenileyin.
  • Saç dökülmesini önler.
  • Böbrek taşlarının yok edilmesine yardımcı olur.
  • Stresi ortadan kaldırın.
  • Anne sütünü zenginleştirir.
  • Ayrıca demir eksikliğini de önler.

Önemli Not: Bu içerik tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. İçerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.

Önceki içerik Sonraki içerik
Ağrı Dağı'nda kayıp dağcıların aranması sırasında korkutan kaza! buz çatlağına düştü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir